• Telefon : +387 66 113 333
  • Adresa : Vidovdanska bb

Uvodna riječ – KO SMO MI?

Mi smo dječiji hor „Vrapčići“. Osnovani smo, sada već davne 1993. godine u Banjaluci. Od tada, pa do dana današnjeg, kroz naš veseli hor, hor velikog srca, prošlo je mnogo raspjevanih generacija. Objavili smo 16 izdanja sa preko stotinu naših autorskih pjesama i mnoštvo spotova i koreografija. Naš trud i rad prepoznali su mnogi. Upravo zbog toga možemo da se pohvalimo činjenicom da smo održali mnogobrojne koncerte, u našoj zemlji, zemljama regiona, i u inostranstvu. O našem trudu i radu svjedoče mnogobrojne vrijedne nagrade, sa kojima se ponosimo i koje nam daju podstrek za budući rad.
Hor „Vrapćići“ čine djeca uzrasta od tri do dvanaest godina, a prema dosadašnjoj evidenciji, oko 2.000 članova pjevalo je sa nama. Stoga sa pravom možemo da kažemo da, iako smo vrapčići, hor smo velikog i toplog srca. Kroz muziku, zajedničkim snagama, dijelimo ljubav, iskrenost, zahvalnost. Sva djeca koja su spremna da sa nama uče, rastu i razvijaju se, dobrodošla su! Mi smo tu zbog vas.

Naš cilj

„Vrapčići“ nisu samo dječiji hor. Mi smo više od toga. Pjevamo sa emocijama, iskrenim i dječijim glasom. Cilj našeg hora nije samo da mališani nauče da pjevaju. Fokus nam je, svakako, muzički i scenski razvoj, ali, kroz tu vrstu razvoja, svi naši članovi postignu mnogo više. Vremenom postanu komunikativniji, otvoreniji, kreativniji, samouvjereniji, i među svojim prijateljima, i u cijelom društvu. Veliki je to korak za njih, jer su spremni za buduće izazove kada odrastu. Njihove osnažene ličnosti prepoznaju svi, a njihov kvalitet, već od malih nogu, vidljiv je nadaleko. Pored toga, kroz naše nastupe u zemljama inostranstva, naši članovi imaju priliku da se druže sa svojim vršnjacima koji njeguju drugačiju kulturu i tradiciju. Zahvaljujući tome, oni uče da prihvataju različitosti, stiču nova prijateljstva i poznanstva. Dvadeset pet godina našeg rada svjedoči o tome da je naša muzika kvalitetna, drugačija i jedinstvena. Time smo i više nego ponosni.

Izuzetno smo ponosni na naše stvaralaštvo. Doprinijeli smo mnogo muzičkom stvaralaštvu, afirmaciji novih, mladih umjetnika, ali smo dali i jednu posebnu, drugačiju notu samoj muzici. Ništa to nije ostalo nezapaženo. Naš kvalitet je prepoznat i od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, gradskih institucija, ali i mnogih drugih ljudi. Zahvaljujući njima, našim prijateljima, pjesme „Vrapčića“ nalaze se u udžbenicima za muzičku kulturu. Pored toga što su se naša djela našla u školskim udžbenicima, naše pjesme pjevaju i na školskim manifestacijama, što nas dodatno afirmiše. Svaka pohvala jeste stepenica više i novi vjetar u leđa da nastavimo sa našim radom bolje i kvalitetnije.

Mali humanitarci velikog srca

Dječiji hor „Vrapčići“ učestvovao je u mnogim humanitarnim akcijama. Pokazali su svoje veliko srce kada je trebalo pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija. Pjevajući na humanitarnim koncertima, pomogli smo bolesnoj i nezbrinutoj djeci, te mnogim školama i vrtićima, ali i brojnim udruženjima i bolnicama. Kroz naš humanitarni rad dokazali smo da ne postoje predrasude prema osobama sa invaliditetom, osobama sa poteškoćama u razvoju. Za nas različitosti ne postoje, baš kao ni granice. Ukoliko se pojave, mi ih pjesmom obrišemo. Naša pjesma posvećena je svima, jer svi smo jednaki u društvu!

Rastemo

„Vrapčići“ šire svoja krila. Naša pjesma se tako od 2007. godine može čuti i u Beogradu, gdje naš hor takođe radi i stvara. Ambasadori smo našeg grada, ambasadori smo cijele Republike Srpske. U prilog tome jeste i činjenica da su mnogi naši bivši članovi raširili svoja krila, otišli još dalje i da, bez problema, upisuju najpoznatije svjetske muzičke škole i koledže, kao što su Berkli koledž u dalekom Bostonu ili Institut za džez u Gracu te mnoge druge. Naši bivši članovi su tako postali priznata i poznata muzička imena, ne samo u zemljama bivše Jugoslavije, nego i u svijetu.

Snaga dječjeg hora „Vrapčići“ su naša djeca, naša mladost i energija, koja se neprestano obnavlja i cirkuliše. Inspiriše nas i čini otpornim na sve probleme, spremajući nas za nove, dolazeće izazove!

Veliki Vrapčići

Biljana Lolić

Biljana Lolić

Dirigent
Čika Bane

Branislav Đaković

Rukovodilac hora
Jelena Tomić

Jelena Tomić

Dirigent - Beograd
Marija Radović

Marija Radović

Dirigent - Beograd
Mladen Ribić

Mladen Ribić

Ton majstor
Smiljana Mamić

Smiljana Mamić

Dirigent