• Telefon : +387 66 113 333
  • Adresa : Vidovdanska bb

Pisci uz koje djeca odrastaju

Knjige, uz koje sve generacije odrastaju, osnovno su štivo jednog doma. Šarene korice, riječi, stihovi, poštapalice – sve to obilježava jednu eru djetinjstva, dokazujući iznova da je pisana riječ čudo. I zasta jeste. Sve to potvrđuje i ovih pet pisaca, koji svakom djetetu obilježe jednu etapu odrastanja, učeći ih mnogim stvarima, vrijedim životnim porukama, utičući tako na zdrav razvoj djetinjstva.

DOBRICA ERIĆ (1936-2019)

Pjesnik, književnik, prozni i dramski pisac. Dobrica Erić kroz svoja djela ostao je upamćen kao velikan koji je pisao perom, ali prvenstveno srcem za svu djecu. Njegov bogati kniževni opus čini upravo poezija za djecu. Koliko je mališanima bio posvećen, svjedoči i njegov citat, koji i starije generacije dobro pamte – „Samo kada pišem i govorim djeci i za djecu, trudim se da to bude drukčije, govorim im sa nadom i vjerom da će oni učiniti nešto dobro i veliko“. Kroz sva svoja djela koja je napisao, Dobrica Erić je iznova pokazivao originalnost. Zbog toga, sva njegova djela prepoznatljiva su na prvo čitanje. Obožavali su ga školarci, jer je postavio stub jednoj eri u knjižvenoj kulturi. Upravo iz njegove poezije, djeca su svakodnevno učila samo najbolje i najljepše o životu, o pravim i iskrenim vrijednostima. Iza sebe je ostavio mnoga djela, kao što su „Nije ona jedina na svetu“, „Plavi sanjar“, „Poljubac“, „Zrnce sna“, „Prkosna pesma“, „Čuo sam“ i mnoge druge. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada, koje svjedoče o njegovom predanom i  jedinstvenom radu.

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ (1939)

Ljubivoje Ršumović izuzetno je poznat po poeziji koju piše za svu djecu. Pisanjem se počeo baviti rano, još kao dječak u Osnovnoj školi, koju je pohađao u rodnom Ljubišu. Prve svoje pjesme objavio je još kao gimnazijalac 1957. godine. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1965, počeo je da radi na Radiju Beograd, u redakciji programa za djecu, što je uticalo na njegovo daljnje opredjeljenje – a to je upravo da se posveti pisanju za najmlađe. Objavio je čak 22. knjige, a najpoznatiji naslovi su mu: „Domovina se brani lepotom“, „Sjaj na pragu“, „Poverenje u suncu“, „Beli paketi“, „Zemlja hoda nebom“, „ Nevidljiva ptica“, „Ma šta mi reče“, „Pričanka“, „Pevanka“. Na daskama koje život znače izvedeno je nekoliko njegovih dijela – Au što je škola zgodna, U cara Trojana kozje uši“, „Snežana i sedam patuljaka“. Sva njegova djela prevedena su na više stranih jezika.

DESANKA MAKSIMOVIĆ (1898-1993)

Iz pera Desanke Maksimović ispisane su se najljepše i najemotivnije dječije pjesme. Iza sebe je ostavila širok opus pjesama za najmlađe – objavila je oko 50 knjiga poezije, pjesama i proze. Sva njena djela, koja su namjenjena upravo djeci, prevedena su na više jezika, a neka od njih se čak nalaze i u antologijama poezije raznih naroda. Svi njeni stihovi, uz koje djeca svakodnevno odrastaju, posjeduju naivnost, poštenje, čistu ljubav, jedinstvenu emociju, melanholiju, liriku. Svakom tekstu prilazila je sa velikom pažnjom, strijepnjom, obazrivo, znajući za koga piše, znajući ko je njena publika, svjesna koliko su djeca osjetljiva i kako im se treba sa oprezom prilaziti i kroz pisanu riječ. Njeno osnovno načelo bilo je da svaka pjesma za djecu treba da bude jasna, razumljiva i iskrena. Napisala je djela „Aprilska pjesma“, „Djetlić“, „Djevojčica i jagode“, „Hvalisavi zečevi“, „Ide jesen“, „Jesen u šumi“, „Kako hrastić raste“. Nakon Jovana Jovanović Zmaja, upravo Desanka Maksimović bila je prvi, veliki pjesnik za djecu.

JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ (1833-1904)

Nema sumnje da je Jovan Jovanović Zmaj, poznatiji kao Čika Jova, jedan od najvećih pjesnika za djecu svih vremena. Sa sigurnošću možemo reći da njegove pjesme obuhvataju cijelu eru jednog djetinjstva – od kolijevke pa sve do odrastanja. Kroz svoja djela, obuhvatio je sve ono što treba da pripada jednom zdravom, dječijem svijetu. Ljubav prema djeci kod njega je bila urođena od davnina, a posebno jaka nakon smrti njegove djece, kada se u potpunosti okrenuo stihovima posvećenim najmlađima. Punih 50 godina obraćao se isključivo najranjivijoj kategoriji na svijetu – mališanima, te je po svojoj predanosti, vaspitnoj funkciji, pristupačnim djelima, ostao upamćen zauvijek. Zahvaljujući načinu na koji svakodnevno dopire do djece, postao je rodonačelnik pjesništva za djecu u srpskoj poeziji. Njegove najpoznatije pjesme svakako su “Điha, điha četiri noge”, “Taši, taši tanana”, “Al je lep ovaj svet”, “Zima, zima e pa šta je”.

BRANKO ĆOPIĆ (1915-1984)

Rođen u Hašanima, kod Bosanske Krupe 1915. godine, Branko Ćopić postao je i ostao jedan od najdražih autora mnoge djece. Svojom maštom, zahvaljujući kojoj oživljava likove, dokazuje iznova da je pripovjedački genije, koji je svojim djelima osvojio čak i onu, malo zahtjevniju dječiju publiku. Pažljivo, ali na izuzetno mudar način, uvodio je sve čitaoce u šarenolik svijet neobičnih junaka, intrigantnih likova, zahvaljujući čemu djeca danas osjećaju ljubav prema književnosti od svoje najranije dobi. Sva svoja djela prilagodio je djeci svih uzrasta, a upravo kroz ta djela predstavljao je poruke i poruke koje su mnogi nosili kroz cijeli svoj život. Njegova najpoznatija djela svakako su “Orlovi rano lete”, “Magareće godine”, “Doživljaju mačak Toše”, “Ježeva kućica”, “ U svijetu medvjeda i leptirova”.